top of page

Σύλλογος Εθελοντών
Αφιδνών
Δασοπροστασίας

SEAD circle 2018_002.png
10 ΧΡΟΝΙΑ.png
πάντα παρόντες

ΠΑΝΤΑ
ΠΑΡΟΝΤΕΣ

«Θυμάμαι σαν χθες τις πρώτες συζητήσεις που έκανα με τους άλλους εθελοντές για να ξεκινήσουμε την ομάδα μας από το μηδέν, αλλά με πολλή αγάπη για τον τόπο, για το σπίτι μας.


Μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια ο Σ.Ε.Α.Δ. έκανε άλματα. Πλέον έχουμε φτάσει τα 80 και πλέον εγγεγραμμένα μέλη, ενώ διαθέτουμε 12 οχήματα και τον ανάλογο εξοπλισμό. Ως Σύλλογος είμαστε ενταγμένοι στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας από το 2018. Συνδράμουμε άμεσα στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όποτε μας καλεί. 


Ο Σ.Ε.Α.Δ. έχει μεγαλώσει χάρη στην αγάπη των μελών του, αλλά και των χορηγών που τον στηρίζουν. Το μέλλον είναι οι άνθρωποι: εκείνοι που γίνονται κομμάτι του Συλλόγου, που κάνουν τους σκοπούς του, σκοπό της δικής τους ζωής. Είναι επίσης εκείνοι που αγκαλιάζουν αυτούς τους σκοπούς και τους υποστηρίζουν, ώστε να μετουσιώνεται το όραμα σε πραγματικότητα. 


Για όλα αυτά που έχουμε καταφέρει είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος. Πάντα πίστευα ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέφουμε κάτι στο περιβάλλον. Είναι υποχρέωση όλων και μας αφορά όλους. Η κλιματική αλλαγή είναι μια δύναμη καταστροφική και πρέπει να σταθούμε απέναντι για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Θα είμαστε πάντα παρόντες, όποτε χρειάζεται.


Ευχαριστώ όλα τα μέλη μας για αυτό το όμορφο ταξίδι που ζούμε εδώ και 10 χρόνια και συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Είμαι υπερήφανος για όλες και όλους». 

Νίκος Κατσιμπέρης
Εθελοντής Δασοπυροσβέστης
Ιδρυτής & Πρόεδρος του Σ.Ε.Α.Δ.

ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΜΕ ΠΑΘΟΣ

SEAD_36.jpg
SEAD_35.jpg
SEAD_34.jpg

Ήταν άνοιξη του 2014 όταν μια μικρή ομάδα κατοίκων των Αφιδνών κοίταξε τα δάση της περιοχής και είδε κάτι παραπάνω από μια καταπράσινη, καθηλωτική εικόνα.

Είδε το καθήκον να διατηρήσει ανέπαφο αυτόν τον ξεχωριστό φυσικό πλούτο.

Τον Μάιο εκείνης της χρονιάς, οι εθελοντές αυτής της ομάδας ένωσαν τις δυνάμεις τους και ξεκίνησαν να αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους στην προστασία της δασικής έκτασης των Αφιδνών.

Με κόπο, με πάθος, με διαρκή αγώνα και επαγρύπνηση, κατάφερναν κάθε φορά και από μια μικρή νίκη.

Σε κάθε συναγερμό, σε κάθε έκτακτη ανάγκη, βρίσκονταν εκεί την κατάλληλη στιγμή και διέσωζαν τους «πνεύμονες» των Αφιδνών από την καταστροφική μανία της φωτιάς και των άλλων φυσικών φαινομένων.


Με την αφοσίωση στον κοινό τους στόχο και το κλίμα συνεργασίας που ανέπτυξαν μεταξύ τους έγιναν σύντομα παράδειγμα προς μίμηση.


Άνθρωποι όλων των ηλικιών, άνδρες και γυναίκες, αγκάλιασαν την πρωτοβουλία τους και εντάχθηκαν στην ομάδα, έτοιμοι και έτοιμες να επιδείξουν την ίδια ενεργητικότητα.


Υπό αυτό το πνεύμα προσφοράς και ομαδικότητας, ιδρύθηκε επισήμως ο Σύλλογος Εθελοντών Αφιδνών Δασοπροστασίας (Σ.Ε.Α.Δ.).

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ
ΜΕ ΘΑΡΡΟΣ

Tree Leaves

Ο «σπόρος» που γέννησε τον Σ.Ε.Α.Δ. ήταν η εθελοντική διάθεση και ο αλτρουισμός μιας μικρής, άτυπης ομάδας.


Σύντομα, όμως, αυτή η προσπάθεια καρποφόρησε και πλέον ο Σύλλογος Εθελοντών Αφιδνών Δασοπροστασίας μετρά  80 και πλέον μέλη


Η αποτελεσματική δράση του Συλλόγου στο πεδίο και στο ξέσπασμα κάθε απειλής έχει αναγνωριστεί πολλές φορές από το ίδιο το Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά και από τον Δήμο Ωρωπού, τα Μ.Μ.Ε. και τους απλούς πολίτες της περιοχής. 

Με πλήρη επίγνωση της αναβαθμισμένης αποστολής του, ο Σ.Ε.Α.Δ. δεν περιορίζει τις επιχειρήσεις του μόνο στην προστασία των δασών. Προσανατολίζεται ταυτόχρονα στην προστασία της κατοικίας και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής, επιτελώντας έναν πολυσήμαντο και σφαιρικό ρόλο.

1 άτυπη
ομάδα
1 αναγνωρισμένος και βραβευμένος Σύλλογος
5 ιδρυτικά
μέλη
80+ ενεργά
μέλη

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ
Τα πρώτα βήματα

Το 2014 ήταν η χρονιά που το όραμά μας άρχισε να παίρνει μορφή.

Ξεκινήσαμε ως μια μικρή εθελοντική ομάδα δέκα ατόμων με την ονομασία «ΑΦΙΔΝΕΣ» και πολύ γρήγορα οργανώσαμε τις αρχικές μας κινήσεις.

Με κινητήριο δύναμη την αγάπη για την περιοχή μας, αποκτήσαμε έναν ξύλινο οικίσκο και ένα παγκάκι. Από εκεί, κάναμε τις πρώτες βάρδιές μας ακούγοντας τον ασύρματο. 

Με αποκλειστικά δικούς μας οικονομικούς πόρους,επισκευάσαμε το όχημα «Αφίδνες 1» – που άνηκε τότε στην Κοινότητα – και αγοράσαμε ειδικό ρουχισμό ώστε να είμαστε έτοιμοι να επιχειρήσουμε σε κάθε πιθανό συμβάν.

 

Η πρώτη πυρκαγιά δεν άργησε να ξεσπάσει…
Τον Ιούνιο του 2014, στο πύρινο μέτωπο του Αγίου Μερκουρίου, ήταν το πρώτο «βάφτισμά» μας ως εθελοντές δασοπυροσβέστες.

 

Η επιτυχημένη μας παρέμβαση και η δυναμική της συνεργασίας μας μπροστά στον κίνδυνο κινητοποίησε το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας. Μέσα τα επόμενα τρία χρόνια (2015 – 2017), η ομάδα εξελίχθηκε με γοργά βήματα. Ολοένα και περισσότερα άτομα ξεκίνησαν να μας πλησιάζουν και να εντάσσονται στην ομάδα μας.

 

Επιχειρούσαμε πια ως μια ώριμη, έμπειρη ομάδα.

SEAD_26.jpg

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ
Η χρονιά της
Μεταμόρφωσης

Το 2018 ήταν η χρονιά που η ομάδα μας οδηγήθηκε στο επόμενο επίπεδο.

Προχωρήσαμε στην ίδρυση του Συλλόγου μας, αποκτώντας νομική υπόσταση και την ονομασία «Σύλλογος Εθελοντών Αφιδνών Δασοπροστασίας Σ.Ε.Α.Δ.».

Από τα πιο καθοριστικά βήματα για την εξέλιξη του Συλλόγου ήταν η ενοικίαση του χώρου, στον οποίο βρισκόμαστε από τότε μέχρι σήμερα.

 

Σε αυτή την έκταση των πέντε στρεμμάτων, στήσαμε τις εγκαταστάσεις μας που προσομοιάζουν σε αντίστοιχες επί ευρωπαϊκού εδάφους.


Διαθέτουν χώρο λήψης και διαβίβασης σημάτων, χώρο εστίασης και ανάπαυσης, χώρο συνεδριάσεων, στεγασμένο όρχο οχημάτων, κοιτώνες προσωπικού ανδρών και γυναικών και αντίστοιχα αποδυτήρια, γυμναστήριο και γήπεδο μπάσκετ.

 

Οι εθελοντές και οι εθελόντριές μας, τα μέλη του Σ.Ε.Α.Δ. αλληλοεπιδρούν και εκπαιδεύονται σε εγκαταστάσεις με υψηλές προδιαγραφές και standards.

SEAD_38.jpg

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ
Τα 24ωρα Ορόσημο

Το 2021 ήταν η χρονιά που οι δυνάμεις μας δοκιμάστηκαν όσο ποτέ άλλοτε.

Σε ένα καταστροφικό για την Ελλάδα έτος, όπου οι δασικές πυρκαγιές κατέκαψαν τόσα στρέμματα στη χώρα μας όσα κατά την οκταετία 2013 – 2020, η Αττική δεν έλειψε από το κάδρο.
Και συγκεκριμένα, η φωτιά έφτασε και στο χωριό μας…

Τον Αύγουστο του 2021, σε εκείνες τις ατελείωτες μέρες και νύχτες, σύσσωμος ο Σύλλογός μας βρισκόταν κάθε στιγμή στη μάχη. 

Σε ακραίες συνθήκες, με ελάχιστες ώρες ύπνου, παλεύαμε άοκνα να σώσουμε ό, τι σώζεται: τους συμπολίτες μας και τα ζώα τους, το πράσινο, τα σπίτια και τις επιχειρήσεις της περιοχής.

 

Όσοι και όσες δεν επιχειρούσαν στο μέτωπο της πυρκαγιάς, βρίσκονταν πίσω στις εγκαταστάσεις μας όπου φιλοξενούσαμε συνανθρώπους μας από ευπαθείς ομάδες καθώς και κατοικίδια.

 

Εκείνα τα 24ωρα θα μείνουν για πάντα χαραγμένα μέσα μας, στη συλλογική μνήμη που έχουμε χτίσει ως ομάδα. Μια καταστροφή που μας ένωσε και μας ενδυνάμωσε ακόμη περισσότερο. 


«Είμαστε όλοι εδώ». Με δάκρυα στα μάτια, αυτή τη φράση επαναλαμβάναμε ο ένας μετά τον άλλον, ξανά και ξανά, όταν βρεθήκαμε αφού πια η κατάσταση της φωτιάς είχε ελεγχθεί. Αγκαλιασμένοι, συγκινημένοι, ζωντανοί. Πιο δυνατοί για την επόμενη μέρα.

Take a Closer Look

bottom of page