top of page
  • Εικόνα συγγραφέαSEAD

Σύστημα εθελοντισμού

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αποτελεί τον εθνικό φορέα τήρησης του «Ενιαίου Μητρώου Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας (Ε.Μ.Ε.Π.Π.)» και ένταξης Εθελοντικών Οργανώσεων στο «Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας (Μ.Ε.Ο.Π.Π.)» και των μελών αυτών στο «Μητρώο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας (Μ.Ε.Π.Π.)». Οι Εθελοντικές Οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας εντάσσονται στο δυναμικό της Πολιτικής Προστασίας και έχουν ως αποστολή τους την παροχή συνδρομής στους αρμόδιους κρατικούς φορείς στο έργο της προστασίας της ζωής, της υγείας, της περιουσίας των πολιτών, καθώς και του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς από απειλούμενες ή εν εξελίξει φυσικές, τεχνολογικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές και απειλές, που προκαλούν καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης κατά τη διάρκεια ειρηνικής περιόδου.


Στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων μπορούν να ενταχθούν νομικά πρόσωπα,  ενώσεις ή ομάδες προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπό την επιδίωξη δράσεων πολιτικής προστασίας (άρθρο 58, ν. 4662/2020).


Με το Νόμο 4662/2020  «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού και άλλες διατάξεις»(δείτε εδώ το πλήρες κείμενο) αναβαθμίστηκε το Σύστημα Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας το οποίο είχε θεσμοθετηθεί με το ν. 3013/2002.


Ειδικότερα, στο Μέρος Β΄ του Νόμου (άρθρα 55 έως 73) ρυθμίζονται θέματα όπως:

  • Αποστολή και δράσεις των Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας

  • Προϋποθέσεις ένταξης στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας (Μ.Ε.Ο.Π.Π.) και προϋποθέσεις απόκτησης ιδιότητας Εθελοντή Πολιτικής Προστασίας.

  • Εκπαίδευση Εθελοντικών Οργανώσεων

  • Κινητοποίηση και επιχειρησιακή εμπλοκή Εθελοντών.

  • Αξιολόγηση των Εθελοντικών Οργανώσεων και ενίσχυσή τους σε υλικά και μέσα και άλλα,

και προβλέπεται η έκδοση των απαραίτητων κανονιστικών πράξεων με σκοπό την ρύθμιση της εφαρμογής των θεμάτων αυτών και κάθε αναγκαίας λεπτομέρειας  κυρίως για τα  θέματα που αφορούν στη διαδικασία ένταξης και αξιολόγησης  των εθελοντικών οργανώσεων, ειδικότερα θέματα που αφορούν στη στολή, τα διακριτικά, το Ατομικό Δελτίο Εθελοντή, στις προϋποθέσεις και τη διαδικασία ενίσχυσης των ΕΟ σε υλικά και μέσα,   την εκπαίδευση και πιστοποίησή των εθελοντών.

40 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page